.

subota, 9. srpnja 2016.

Brusnicom protiv urinarnih infekcija u trudnoći




četvrtak, 7. srpnja 2016.
Brusnicom protiv urinarnih infekcija u trudnoći


 
Brusnica je širom sveta poznata kao jedna od najzdravijih namirnica. U poslednje vreme njena lekovita moć se mnogo ističe te sve češće nalazi primenu u lečenju mnogih bolesti.

Njeni plodovi bogati su različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamine A i C, kalijum, omega-3 masne kiseline i magnezijum. Brusnica, takođe, obiluje i bioflavonoidima koji imaju posebno antibakterijsko dejstvo. Ovo voće takođe je idealno i kao lek za akne, a moćan je depurativ i antiseptik a poseduje i anti-hemoragično dejstvo.

Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna odbrana od arteroskleroze.
Brusnice su kod nas mahom čuvaju smrznute tokom cele godine, ali važno je znati da ih u jesen i zimu možete nabaviti i sveže. Ovako sveže brusnice poželjno je čuvati u zatvorenoj kesi u frižideru jer će tako potrajati i do dva meseca. Od njih možete praviti razne vrste džemova, želea, sokova, pasta pita i kašica.

Sok od brusnice – efikasan lek za urinarne infekcije u trudnoći



Sok od brusnice dozvoljen je svim trudnicama ali u umerenim količinama. Brusnica sadrži veliku količinu oksalne kiseline i zbog nije preporučljiva dugotrajna upotreba ali ga sa pauzama možete piti i preventivno. Urinarne infekcije kod žena, u većini slučakeva izaziva bakterija Ešerihija Koli ali i svakodnevni stres, zadržavanje mokraće, prehlada i grip a isto tako i nedostatak tečnosti.

Kada je kokretno reč o urinarnim infekcijama u trudnoći, razlog pojave ovih neprijatnih okolnosti je pad imuniteta ili česte upale koje se mahom ne leče. U takvom slučaju, u pitanju su hronične upale, koje se mogu ponavljati i više puta godišnje.

Napomena: Sok od brusnice je dobar kao pomoćno lekovito sredstvo ali ne može biti zamena za lekove koje propisuje lekar.

Sok od brusnice

Sastojci:

1 kg brusnice
1,250 lit vode
1 limuna (sok)
250 g šećera
Priprema:

Brusnice dobro operite i usitnite, te ih pomešajte sa 100ml vode. Kada ste ih dobro promešali dodajte i ostatak vode i sve dobro promešajte. Zatim poklopite i ostavite da ostoji 24h na hladnom mestu. Sledećeg dana kroz čistu gazu nakvašenu vodom procedite i dodajte šećer i kuvajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Dok je sok vruć sipajte ga u vruće flaše, zatvorite, umotajte u tkaninu i ostavite da odstoji jedan dan. Domaći sok od brusnice možete čuvati u frižideru ili na hladnom mestu.

Nema komentara:

Objavi komentar