.

subota, 24. rujna 2016.

Bataci (kopani) u sosu

Image result for pileci batak u sosu slike


Sastojci
5-6 bataci ili karabatci
20 cena belog luka
1/2 casa pileci buljon
1/3 casa belo vino
1/4 casa jogurt
3-4 grancica majcine dusice ili 1/2 kasika susene na ukus so, biber

 
Priprema
1.
Iskostite batake ili karabatake pritom trudeci se da ostanu prekriveni sa kozom- osolite i zabiberite iste.

2.
U tiganj zagrijte malo ulje, stavite da se prze polozivsi najpre da leze na kozi, kad se zarumenu okrenuti ih i produzite da ih przite. Pozlejno je da przite do stepen da se dobro zarumene.

3.
Izvadite batake od tiganj, ocedite ulje u koje se przili, u cisti tiganj stavite malo ulje, nek se zagrije i stavite da sad kratko proprziti cesnja luka, vratite batake natrag u tiganj, odma ulijte pripremljeni buljon, jogurt, vino... nek kratko prokuha koliko da se spoje svi sastojke, te na kraj dodajte majcinu dusicu, osolite i stavite biber po vas sopstveni ukus. Ovako spremljeno necete pogresiti ako stavite kratko u rerni.

Posluživanje
Posluzite kao prilog uz na nas Makedonski nacin pripremljeni tava pirinac (salim se, svako si zna kako voli da sprema svoj pirinac), pireom, a ko voli tapendu... uf, ovo je zaista fino.
Zabeleska: Ko ne voli puno luka, mislice da je ovo preterano mnogo, - evo da vas razubedim, ne se oseti se puno. Uvek mi je malo od ovaj sos i zato spremam duplo od sastojke.
Bataci spremite onoliko koliko persona imate za rucak... ocenite si sami.
Ulje u koje sam przila batake kasnije iskoristim kod priprema pirinca..
Casa je od 250 ml.

Nema komentara:

Objavi komentar