.

utorak, 27. rujna 2016.

Ovo sigurno niste znali: 5 razloga zašto ne smete da se suzdržavate od plakanja.

large-65-480x330.jpg


Plakanje nam ne pruža samo emocionalno olakšanje nego donosi i neke druge zdravstvene dobrobiti. Pročitajte zašto je suzu dobro pustiti možda i češće nego što to radite…

Žene plaču više od muškaraca, to je poznato, ali jeste li znali da nežniji pol plače skoro 7 puta više od jačeg pola? Istraživanje je pokazalo da žene plaču 47 puta godišnje, a muškarci samo 7.

1. Plakanjem se rešavamo stresa i napetosti

Plakanje donosi olakšanje. I zato kada želite da olakšate sebi – najbolje je dobro se isplakati. Plakanjem se rešavamo stresa, napetosti i teskobe, a suze nam pomažu i da razbistrimo um.

Što se duže čuvamo plakanja veća je verovatnoća da ćemo u jednom trenutku, uskovno rečeno, pući. Jedno istraživanje pokazalo je da se 88,8 odsto ljudi oseća bolje nakon plakanja, a samo 8,4 odsto ih se osećalo gore.

2. Plakanje nas čini srećnijima

Dozvolite sebi da budete tužni i da zaplačete. Time ne pokazujete slabost nego baš suprotno – da ste dovoljno jaki da se suočite s negativnim osećanjima i to u njihovom najsirovijem obliku. Osim toga, ako se ne bojite da zaplačete to znači i da znate kako da budete srećan čovek i da cenite, uživate u svakom trenutku smeha i sreće.

3. Plakanje uklanja toksine

Suzama se rešavamo toksina iz tela, kao što je slučaj i s većinom tečnosti koje proizvodi naše telo (poput znoja). Kada plačemo, suze isperu određenu količinu hemikalija koje se nakupe kada proživljavamo emocionalni stres.

4. Plakanje može pročistiti nos i sniziti krvni pritisak

Suze prolaze kroz suzni kanal i nazalne putove gde dolaze u kontakt s nakupljenom sluzi koja otežava disanje. Suze će vam pomoći da tu sluz lakše izduvate kroz nos.

To je i objašnjenje zašto nam kada plačemo izađe toliko sluzi iz nosa… Istraživanja su pokazala da plakanje može i da snizi krvni pritisak i umiriti otkucaje srca. Ovaj učinak viđen je na ljudima koji su prošli intenzivnu terapiju tokom koje su puno plakali.

5. Plakanje čisti oči

Naše očne jabučice moraju stalno biti vlažne kako bi oči štitile od prašine i prljavštine. Kada vam u oko dospe neko strano telo, automatski će vam krenuti suze kako bi pomogle oku da se reši tog neželjenog gosta.

Izvor: Story.rs

Nema komentara:

Objavi komentar