.
srijeda, 24. kolovoza 2016.
Sastojci:
Kora:
125 grama maslaca
60 grama šećera
1 jaje
200 grama brašna
50 grama lješnjaka
prstohvat praška za pecivo
Krema:
230 ml vrhnja za šlag
3 žumanjka
2 kašike šećera
200 grama tamne čokolade za kuhanje
100 grama mliječne čokolade
1 kašika maslaca
2 kašike ruma
banane
Glazura:
55 grama tamne čokolade za kuhanje
2 kašike vrhnja za šlag
1 kašika meda
1 kašika vode.
Način pripreme:
Maslac i šećer umutiti mikserom,dodati jaje ,još malo umutiti i ručno dodati brašno sa praškom za pecivo i na kraju lješnjake.Umotati u najlon foliju i ostaviti u frižidr.Nakon sat vremena tijesto razviti valjkom i obložiti kalup za kolač i još ga malo izbockati viljuškom.Ostaviti još desetak minuta u frižider i koru peći na 180 stepeni oko 3o minuta.Moram odmah napomenuti da je za moj ukus kora bila malo tvrđa nego obično što bude,zašto neznam jer sam baš radila po receptu,nije ono smetalo naravno pojela se u slast.
Vrhnje za kuhanje malo zagrijati ,dodati čokoladu i cijelo vrijeme miješati da se čokolada otopi ,nakon toga u čokoladu dodati i umućene žumanjke sa 2 kašike šećera i još kuhati 3-4 minute.Ostaviti kremu da se ohladi.Banane isjeći na kolutiće poredati na koru ,malo ih preliti rumom i nanjeti na njih kremu od čokolade.Ostavit da se krema potpuno stvrdne i nakon toga na nju nanjeti glazuru.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar