.
subota, 27. kolovoza 2016.
Sastojci
6 bjelanaca
prstohvat soli
150 gr secera
30 ml ulja
30 ml mlijeka
200 gr mljevenih oraha
5 gr praska za pecivo
1 kasicica kakaa
100 gr brasna
Krema:
6 zumanaca
150 gr secera
300 ml mlijeka
100 gr tamnije cokolade
250 gr putera
30 gr kukuruznog skroba(niseste)
Glazura:100 gr cokolade
50 gr putera
2 kasike mlijeka
Ili glazura 2:
100 gr cokolade
3 kasike ulja
Priprema
1.
Biskvit:
Bjelanca umutiti u snijeg sa prstohvatom soli. Dodavati secer i umutiti. Dodatimlijeko i ulje(ja sam ovaj put zaboravila :D).
2.
Brasno,kakao,pecivo i orahe izmijesati,pa dodavati malo po malo u bjelanjke
3.
Pa lagano mijesati spatulom
4.
Sipati u pleh od rerne,oblozen papirom ili podmazati sa puterom i posuti sa malo brasna,izravnjati i peci na 180 C oko 15 minuta
5.
Krema:
Staviti mlijeko da provri. Zumanca dobro umutiti sa secerom,pa dodati nisestu. Sipati u provrelo mlijeko i kuhati dok ne zgusne. Maci sa vatre i dodati kasiku putera(od onih 250) i izlomljenu cokoladu. Izmijeaati dok se cokolada rastopi,pokriti najlon folijom i ostaviti da se ohladi.
6.
Kada se fil ohladio,umutiti omeksali puter i umutiti u kremu. (Ako je fil zidji ostaviti ga nekoliko minuta u zamrzivacu)
7.
Biskvit prepoloviti na pola. Jedan dio staviti na tacnu,pa ga preliti sa malo sirupa(voda,secer,vanila),staviti 2/3 kreme ili polovinu. Na kremu staviti drugi biskvit,malo ga preliti sa sirupom,staviti ostatak kreme
8.
Preliti sa glazurom(sve staviti na pari da se istopi,mijesati dobro). Ostaviti par sati ili preko noci da se hladi
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar