.
ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.
Ovaj kolač je iz starog broja njemačkog časopisa”gusto” i čeka već 20 godina na red za isprobavanje-pošto je sad sezona šljiva eto konačno je došao na red…Jedan od onih jako brzih i jednostavnih…..,gotov za čas a kuća satima miriši na cimet…
Sastojci
25 dag margarina
25 dag šećera
4 jaja
25 dag glatkog brašna
1 kg šljiva
5 dag šećera
1/2 m.ž cimeta
limunova korica,malo soli,1 vanilin šećer
šećer u prahu za posip
Priprema
1.
Šljive oprati,osušiti,prepoloviti,izvaditi koštice.Pomiješati 5 dag šećera s cimetom pa u njemu uvaljati šljive.
2.
Namastiti i pobrašniti kalup za torte promjera 28 cm ili kalupa za vijenac-ili staviti pek papir.Pećnicu upaliti na 170 stupnjeva.
3.
Za tijesto pomiješati margarin sobne temperature s šećerom,vanilin šećerom,limunovom koricom,prstohvatom soli.Tada naizmjenično dodavati jedno po jedno jaje i malo brašna.Na kraju umiješati preostalo brašno.
4.
Smjesu sipati u pleh i po njoj rasporediti šljive.Peći oko 80 minuta.
5.
Na isti način može se raditi i s marelicama.Ta vrsta kolača može se staviti i u zamrzivač.U Austriji gdje sam radila vadili smo ga iz zamrzivača i ugrijali u mikrovalnoj-i danas nakon 20 godina sjećam se da je bio kao da je ravno iz pećnice.
6.
Ohladiti ga i posipati šećerom u prahu.
7.
Može se staviti i manje šljiva(u orginalu je oko 60 dag)ali ja sam stavila 1 kg,malo se duže peče ali je jako sočan na kraju.
8.
Može se peći i u drugim tepsijama-ne treba biti okrugli kalup…
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar