.

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

RAJ I PAKAO!!! Sigurno se pitate zašto ovaj naziv kolača? S prvim zagrizom ćete shvatiti značenje njegovog imena.U isto vrijeme je kiseo i sladak,sočan i kompakatan,jedan od boljih kolača koje sam u zadnje vrijeme isprobala.



Sigurno se pitate zašto ovaj naziv kolača? S prvim zagrizom ćete shvatiti značenje njegovog imena.U isto vrijeme je kiseo i sladak,sočan i kompakatan,jedan od boljih kolača koje sam u zadnje vrijeme isprobala. Inače recept dolazi iz njemačke slatičarne,moja seka Branka mi ga je uspila nabaviti,hvala seki i njenoj prijateljici koja radi kao slastičarka i koja joj je otkrila recepturu za ovaj kolač

Sastojci
SASTOJCI ZA KOLAČ
Žuti biskvit
8 žumanjaca
250g maslaca
240g šećera
6 žlica vode
par zrna soli
1/2 praška za pecivo
280g glatkog brašna

beze biskvit
8 bjelanjaka
320g šećera
1/2 žlice gustina
malo soli
žlica limuna
krema od maline
500-800g malina
1000ml juica(naranča)
2 pudinga od vanilije
4-5 žlica šećera šećera
vrhnje krema
1000ml slatkog vrhnja
4 kremfiksa
2 vanili šećera + 4 žlice šećera

biskvit
120g maslaca
4 žumanjca + 3 žlice vode
150g brašna +žličica praška za pecivo
150g šećera
beze smjesa
4 bjelanjca

150g šećera
1 žličica limunovog soka
1 mala žličica gustina
krema od maline
500ml juica(naranče)
500g malina
1 puding od vanilije
2 žlice šećera
vrhnje krema
500ml slatkog vrhnja
1 vanili šećer
2 kremfiksa
2 žlice šećera
ili fil sa jagodama i sirom
250g svježeg sira
500ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu(ako je dobro i čvrrsto vrhnje dovoljna su 2 šlagfiksa)
150g šećera
2 vanili šećera
2 žlice llimuna
500g jagoda
500ml juica
1 puding od vanilije
50g šećera

Priprema
1.
Maslac i šećer kremasto izmješajte ,dodajte žutanjke,sol, vodu i na kraju prašak za pecivo kojeg ste prosijali zajedno sa brašnom
2.
Bjelanjke izradite zajedno sa šećerom ,limunom i jednom žličicom gustina
3.
Ove dvije smjese podijelite na dva dijela i pripremite dvije tepsije iste veličine,na koju stavite pek papir
4.
Sada najprije premažite žutu smjesu

5.
Pa preko žute bijelu beze smjesu
6.
Pecite na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanoj pećnici otprilike 25 minuta.
Kora koja će vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće,poslije ćete ih slagati preko kreme.
Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati,neka vam ostane cijela

7.
Kada ste ispekli kore skuhat ćemo prvu kremu sa malinama.
stavite kuhati 800ml juica ,u ostatak juica umješajte dva pudinga i šećer.
Kada vam je juic prokuhao dodajte mu maline(ja sam dodavala smrznute),pustite da i maline prokuhaju(ne previše samo minuticu neka ostane pokoja malina u komadu ,ljepše je kad se zagrize) zatim povežite sa pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.
NAPOMENA:Ako su vam maline iz leda smanjite količinu juica za par žličica da vam nebi bilo prerijetko

8.
Kada vam se ohladi prvi sloj premažite ga slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali zajedno sa šećerom i kremfiksom.
NAPOMENA:Ako koristite pravo slatko vrhnje obavezno mu morate dodati kremfiks jer su naša vrhnja prerijetka(cure koje su vani u slatko vrhnje ne trebaju ništa dodavati ),ako koristite biljno vrhnje tipa hopla ne dodajte mu kremfiks

9.
I sada poslažite po vrhnju gornji sloj kora

10.
Ovo je mjera za veliku tepsiju,ako radite kolač u obliku torte ove mjere smanjite upola(osim malina)

11.
I još da napomenem,maline možete zamjeniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem
12.
Evo i u oliku torte sa filom od jagoda,postupak znate samo stavite obruč dok budete tprtu filovali,kada se stisne stisne skinite obruč

Posluživanje

Dali ćete zamjeniti maslac margarinom,i slatko vrhnje biljnim vrhnjem ostaje na vama.Po meni no ja margarin i biljno vrhnje nebi koristila jer je puno lošije kvalitete,a cure koje su voljne mogu dodati i domaći juic.Upravo u ovim naizgled” malim sitnicama”se razlikuju dobri kolači od vrhunskih!

Nema komentara:

Objavi komentar