.

srijeda, 27. travnja 2016.

Lazanje za prste polizat!



Sastojci

BOLONJEZ UMAK:

80 dkg-1 kg mljevenog mesa (1/2 svinjetina, 1/2 junetina)
1-2 mrkve
1 veća glavica luka
1 češanj češnjaka
sol, papar, mljevena crvena paprika, vegeta
400 g pasirane rajčice

BEŠAMEL:

10 dkg maslaca
3 žlićice brašna
1/2 l mlijeka
vegeta

LAZANJE

lazanje od špinata
30 dkg gauda sir.

 
Priprema

1.
PRIPREMA BOLONJEZ UMAKA:
Nasjeckajte luk, mrkvu i češnjak. Zagrijte ulje i dodajte nasjeckani luk. Zatim dodajte mrkvu i češnjak i sve zajedno popirjajte. Kad ste sve popirjali dodajte mljeveno meso. Sve zajedno promješajte i začinite sa soli, paprom, crvenom mljevenom paprikom i vegetom. Dodajte pasiranu rajčicu  i sve zalijte sa malo vode. Poklopite lonac i ostavite da se kuha na srednjoj vatri.
2.
PRIPREMA BEŠAMELA:
Rastopite maslac i dodajte brašno. Promješajte dok se sve ne zgusne. Zatim dodajte mlijeko, ali nemojte prestati miješati. Začinite s vegetom. Mješajte dok vam se bešamel ne zgusne.

SAVJET: kad dodajete mlijeko, maknite lonac sa vatre da vam se nebi napravile grudice. Zatim ga ponovo vratite na vatru. Važno je cijelo vrijeme mješati!
3.
SLAGANJE LAZANJA:
Nauljite tavu u kojoj ćete peći lazanje i dodajte malo bolonjez umaka čisto da prekrije podlogu. Počnite slagati lazanje ovim redom:
1) lazanje
2) bolonjez umak
3) bešamel.
Napravite tako 3-4 reda. U zadnjem i predzadnjem redu dodajte naribani sir poslje bešamela. Stavite lazanje u zagrijanu pečnicu na 180 C° na cca 40 min.

SAVJET: prije stavljanja lazanja u pećnicu, ostavite ih vani da odstoje cca 10 min kako bi se sve zajedno upilo i provuklo.

Nema komentara:

Objavi komentar