.

petak, 29. travnja 2016.

Raženo-pšenični domaći kruh



Ako poželite spojiti ugodno s korisnim, isprobajte ovaj recept za domaći kruh pripremljen u pečnici. Odnos brašna u mješavini, 1/3 raženo i 2/3 pšenično ( polubijelo ili crno ). Zašto ugodno? Svima koji su probali veoma se sviđa, da sam pekar kupovali bi taj kruh. Zašto korisno? Kalkulacija koju sam napravio izražena u kunama kaže, ušteda po kruhu ( recept je za dva ) između ovog domačeg i slične mješavine u trgovini, iznosi, nebiste vjerovali, punih 12 kuna. Od ovih sastojaka dobijete 2 kruha iz kalupa cca 900 grama . Nema aditiva, nema neprovjerenih sastojaka, samo ono što sami stavite u mješavinu. Zdravstvene blagodati raženog kruha i maslinovog ulja neću niti spomenuti, o tome su napisani čitavi romani ( a pisali su ih daleko kompetentnije osobe nego li sam to ja ).

 
Sastojci

400 g raženog brašna
800 g pšeničnog ( polubijelo ili crno )
2,5 čajne žličice suhog kvasca
2 čajne žličice šećera
4 čajne žličice soli
3 jušne žlice maslinovog ulja
9 dcl tople vode.

 
Priprema

1.
pomiješajte sve suhe sastojke.
2.
dodajte ulje, toplu vodu i mijesite ( dvadesetak minuta zbog raženog brašna ). ostavite da se diže dok se ne udvostruči volumen.
3.
izvadite iz posude, podijelite na dva dijela ( dva kalupa ). nemorate premijesiti, ali kad stavite u kalup dobro ispritiskajte da poprimi formu kalupa i da istisnete višak zraka ( u suprotnom, mogli biste dobiti više rupa a manje kruha ). ostavite da se digne u kalupu, oko pola sata.
Napomena: kalupe nauljite i ako je moguće malo zagrijte da vam se tijesto ne šokira ledenim kalupom. prije će se dići u kalupu. prije pečnice, premažite biljnim uljem ( malo ), zarežite da vam kontrolirano pukne kod pečenja ( ja volim da pukne onako uzdužno, ružno )
4.
pecite u zagrijanoj pečnici 10 minuta na 210, i 35 minuta na 160 stupnjeva. Kad je gotovo, izvadite iz kalupa i umotajte u vlažnu krpu. ( ja koristim ventilator i malu posudu s vodom u pečnici )

Nema komentara:

Objavi komentar