.

ponedjeljak, 25. travnja 2016.

Rizi-bizli torta :)))



Sastojci
Bijela kora (potrebne su dvije takve)
3 bjelanca
3 kašike šećera
3 kašike ulja
3 kašike brašna
Žuta kora (razrezati je na tri dijela)
5 jaja
15 kašika šećera
15 kašika ulja
15 kašika mlijeka
15 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Voćni fil
400-500gr voća (ja sam koristila zaleđeno)
5 dl vode
1 kom pudinga od maline (ja nisam imala)
3 ili vise kašike šećera (po vasem ukusu)
Vanili krema
6 dl mlijeka
3 pudinga od vanilije
6 kom žumanaca
4 kašike šećera
250 gr margarina
2 kesice šlag pjene
2 kašike šećera
2 dl mlijeka
3 kašike (dobro pune) kisele pavlake
Za ukrašavanje
1 kom šlag pjene
1 dl mlijeka
..i još
ribizle za dekoraciju Sastojci Bijela kora (potrebne su dvije takve) 3 bjelanca 3 kašike šećera 3 kašike ulja 3 kašike brašna Žuta kora (razrezati je na tri dijela) 5 jaja 15 kašika šećera 15 kašika ulja 15 kašika mlijeka 15 kašika brašna 1/2 praška za pecivo Voćni fil 400-500gr voća (ja sam koristila zaleđeno) 5 dl vode 1 kom pudinga od maline (ja nisam imala) 3 ili vise kašike šećera (po vasem ukusu) Vanili krema 6 dl mlijeka 3 pudinga od vanilije 6 kom žumanaca 4 kašike šećera 250 gr margarina 2 kesice šlag pjene 2 kašike šećera 2 dl mlijeka 3 kašike (dobro pune) kisele pavlake Za ukrašavanje 1 kom šlag pjene 1 dl mlijeka ..i još ribizle za dekoraciju 1 kom preliv za torte DODAJ U POPIS ZA KUPNJU Coolinarika zna koji su recepti najbolji! Uz newsletter znat ćeš i ti! E-mail adresa Dnevni Mjesečni PRETPLATI SE Priprema 1. Rernu uključiti na 200 stepeni. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer.Kad se dobro umuti dodati ulje i dalje mutiti mikserom. Masi dodati brašno i umutiti ručno te sasusti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Peći dok ne porumeni. Na isti način pripremiti još jednu koricu. 2. Dok se bijele korice peku,voću dodati šećer,naliti vodu i staviti da se kuha. 3. Sada spremiti žutu koru(biskvit). Ulupati bjelanca dobro,dodati šećer pa kad se istopi,dodati žumanca,ulje,mlijeko.Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te umutiti bez miksera. Sasuti u podmazanu tepsiju i peći na 200 stepeni dok porumeni a onda malo smanjiti temperaturu.Pečen je kad se krajevi smežuraju. Ovaj biskvit preporučujem za razne kombinacije i čupavce i sve što vam padne na pamet. Biskvit kad se prohladi rasjeći dva puta vodoravno,tako da se dobiju tri korice. 4. Skuhano voće izvaditi iz sokića. Umalo hladne vode zamutiti puding,sasuti u vreli sokić,kuhati minut-dva kao i svaki puding te dodati oduzeto voće i mutiti mikserom da se voće malo usitni.Ostaviti na stranu da se prohladi 5-10 minuta,a onda dok je još toplo premazati po koricama (samo na 4 korice,peta je slobodna i ona je žuta i najljepša da se ostavi za odozgo. 5. Žumanca umutiti sa tri pudinga od vanile uz dodavanje mlijeka,ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa puding zakuhati u tome. Ohladiti pa masi dodati prethodno umućen margarin. E,sad je ovo Verina caka (ona ovaj šlag dodaje u voće,i ne radi uopšte vanili kremu,a ja sam ovaj šlag iskoristila za vanali i tako vam prenosim) Umutiti šlag pjene (ona kaže da je koristila šlag kreme) sa malo šećera i dodati kiselu pavlaku . Ovaj šlag dodati u kremu od vanile. 6. Kremu od vanile nanijeti po voću i sačuvati malo i za premazivanje gornje,završne kore. Preliv za torte pripremiti po uputi na vrećici.Dio ribizle sam sačuvala za dekoraciju (inače to uvijek zaboravim) i posula po vrhu te prelila prelivom...to se i vidi ,čini mi se :))) Pripremiti šlag sa mlijekom te dekorisati tortu.....po vlastitom nahodjenju... 7. Roladu za ovu tortu radila sam od sastojaka za zuti biskvit.

Priprema
1.
Rernu uključiti na 200 stepeni.
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer.Kad se dobro umuti dodati ulje i dalje mutiti mikserom.
Masi dodati brašno i umutiti ručno te sasusti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju.
Peći dok ne porumeni.
Na isti način pripremiti još jednu koricu.
2.
Dok se bijele korice peku,voću dodati šećer,naliti vodu i staviti da se kuha.

3.
Sada spremiti žutu koru(biskvit).
Ulupati bjelanca dobro,dodati šećer pa kad se istopi,dodati žumanca,ulje,mlijeko.Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te umutiti bez miksera.
Sasuti u podmazanu tepsiju i peći na 200 stepeni dok porumeni a onda malo smanjiti temperaturu.Pečen je kad se krajevi smežuraju.
Ovaj biskvit preporučujem za razne kombinacije i čupavce i sve što vam padne na pamet.
Biskvit kad se prohladi rasjeći dva puta vodoravno,tako da se dobiju  tri korice.

4.
Skuhano voće izvaditi iz sokića.
Umalo hladne vode zamutiti puding,sasuti u vreli sokić,kuhati minut-dva kao i svaki puding te dodati oduzeto voće i mutiti mikserom da se voće malo usitni.Ostaviti na stranu da se prohladi 5-10 minuta,a onda dok je još toplo premazati po koricama (samo na 4 korice,peta je slobodna i ona je žuta i najljepša da se ostavi za odozgo.
5.
Žumanca umutiti sa tri pudinga od vanile uz dodavanje mlijeka,ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa puding zakuhati u tome.
Ohladiti pa masi dodati prethodno umućen margarin.
E,sad je ovo Verina caka (ona ovaj šlag dodaje u voće,i ne radi uopšte vanili kremu,a ja sam ovaj šlag iskoristila za vanali i tako vam prenosim)
Umutiti šlag pjene (ona kaže da je koristila šlag kreme) sa malo šećera i dodati kiselu pavlaku .
Ovaj šlag dodati u kremu od vanile.
6.
Kremu od vanile nanijeti po voću i sačuvati malo i za premazivanje gornje,završne kore.
Preliv za torte pripremiti po uputi na vrećici.Dio ribizle sam sačuvala za dekoraciju (inače to uvijek zaboravim) i posula po vrhu te prelila prelivom...to se i vidi ,čini mi se :)))
Pripremiti šlag sa mlijekom te dekorisati tortu.....po vlastitom nahodjenju...
7.
Roladu  za ovu tortu radila sam od sastojaka za zuti biskvit. Sastojci Bijela kora (potrebne su dvije takve) 3 bjelanca 3 kašike šećera 3 kašike ulja 3 kašike brašna Žuta kora (razrezati je na tri dijela) 5 jaja 15 kašika šećera 15 kašika ulja 15 kašika mlijeka 15 kašika brašna 1/2 praška za pecivo Voćni fil 400-500gr voća (ja sam koristila zaleđeno) 5 dl vode 1 kom pudinga od maline (ja nisam imala) 3 ili vise kašike šećera (po vasem ukusu) Vanili krema 6 dl mlijeka 3 pudinga od vanilije 6 kom žumanaca 4 kašike šećera 250 gr margarina 2 kesice šlag pjene 2 kašike šećera 2 dl mlijeka 3 kašike (dobro pune) kisele pavlake Za ukrašavanje 1 kom šlag pjene 1 dl mlijeka ..i još ribizle za dekoraciju 1 kom preliv za torte DODAJ U POPIS ZA KUPNJU Coolinarika zna koji su recepti najbolji! Uz newsletter znat ćeš i ti! E-mail adresa Dnevni Mjesečni PRETPLATI SE Priprema 1. Rernu uključiti na 200 stepeni. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer.Kad se dobro umuti dodati ulje i dalje mutiti mikserom. Masi dodati brašno i umutiti ručno te sasusti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Peći dok ne porumeni. Na isti način pripremiti još jednu koricu. 2. Dok se bijele korice peku,voću dodati šećer,naliti vodu i staviti da se kuha. 3. Sada spremiti žutu koru(biskvit). Ulupati bjelanca dobro,dodati šećer pa kad se istopi,dodati žumanca,ulje,mlijeko.Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te umutiti bez miksera. Sasuti u podmazanu tepsiju i peći na 200 stepeni dok porumeni a onda malo smanjiti temperaturu.Pečen je kad se krajevi smežuraju. Ovaj biskvit preporučujem za razne kombinacije i čupavce i sve što vam padne na pamet. Biskvit kad se prohladi rasjeći dva puta vodoravno,tako da se dobiju tri korice. 4. Skuhano voće izvaditi iz sokića. Umalo hladne vode zamutiti puding,sasuti u vreli sokić,kuhati minut-dva kao i svaki puding te dodati oduzeto voće i mutiti mikserom da se voće malo usitni.Ostaviti na stranu da se prohladi 5-10 minuta,a onda dok je još toplo premazati po koricama (samo na 4 korice,peta je slobodna i ona je žuta i najljepša da se ostavi za odozgo. 5. Žumanca umutiti sa tri pudinga od vanile uz dodavanje mlijeka,ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuha pa puding zakuhati u tome. Ohladiti pa masi dodati prethodno umućen margarin. E,sad je ovo Verina caka (ona ovaj šlag dodaje u voće,i ne radi uopšte vanili kremu,a ja sam ovaj šlag iskoristila za vanali i tako vam prenosim) Umutiti šlag pjene (ona kaže da je koristila šlag kreme) sa malo šećera i dodati kiselu pavlaku . Ovaj šlag dodati u kremu od vanile. 6. Kremu od vanile nanijeti po voću i sačuvati malo i za premazivanje gornje,završne kore. Preliv za torte pripremiti po uputi na vrećici.Dio ribizle sam sačuvala za dekoraciju (inače to uvijek zaboravim) i posula po vrhu te prelila prelivom...to se i vidi ,čini mi se :))) Pripremiti šlag sa mlijekom te dekorisati tortu.....po vlastitom nahodjenju... 7. Roladu za ovu tortu radila sam od sastojaka za zuti biskvit.

Nema komentara:

Objavi komentar