.
ponedjeljak, 30. svibnja 2016.
COKOLADNA TORTA SA MALINAMA!!! Savrseno kremasta i osvjezavajuca torta sa divnom kombinacijom malina,tamne i bijele cokolade..
Savrseno kremasta i osvjezavajuca torta sa divnom kombinacijom malina,tamne i bijele cokolade..
SASTOJCI
Kora
90 gr brasna
80 gr kakaa
1\2 kasicice soli
1\2 kasicice praska za pecivo
120 gr putera
230 gr+2 kasike secera
2 jaja sobne temperature
2 kasicice vanilije
Cokoladni mousse
260 gr cokolade
420 ml slatkog vrhnja
Prstohvat soli
2 kasicice mljevene zelatine
2 kasike vode
Mousse sa malinama
350 gr svjezih malina
260 gr bijele cokolade
360 ml slatkog vrhnja
Prstohvat soli
2 kasicice mljevene zelatine
2 kasike vode
Malo pink boje
Mousse od vanilije
260 gr bijele cokolade
360 ml slatkog vrhnja
4 kasike meda
Prstohvat soli
2 kasicice mljevene zelatine
2 kasike vode
1 kasicice burbon vanilije
Glazura
120 gr cokolade
120 ml slatkog vrhnja
Svjeze maline
PRIPREMA
Rernu zagrijati na 175 stepeni.Kalup 26 cm obloziti papapirom,ivice namazati uljem.Izmijesati brasno,Kakao,so,prasak za pecivo.Puter istopiti na laganoj vatri,dodati secer i mijesati da se istopi,ne smije prokuhati.Ohladiti da bude mlako.Muteci mikserom dodati jedno po jedno jaje poslije svakog muteci 3-4 minute.Dodati vaniliju i lagano kasikom umijesati suhe sastojke.peci 25 min.Ohladiti i oko kore staviti obruc za torte.
Za cokoladni mousse istopiti cokoladu i 170 ml slatkog vrhnja.Ohladiti.U 2 kasike vode istopiti zelatin i ostaviti da nabubri,zatim ga zagrijati 15 sekundi u mikrovaloj da postane tecan.Umijesati ga u cokoladu.Ostatak slatkog vrhnja cvrsto uumutiti sa prstohvatom soli i na 2 puta dodati u istopljenu ccokoladu sa zelatinom.Staviti preko kore i ostaviti 30 min u frizider.
Za mousse od malina 200 gr.malina ispirirati i ispasirati.Istopiti bijelu cokoladu i 120 ml slatkog vrhnja,umijesati pire öd malina ,malo pink boje po zelji i zelatin pripremljen kao i za cokoladni mousse.Ostatak slatkog vrhnja cvrsto umutiti sa prstohvatom soli i na 2 puta ga umijesati u istopljenu cokoladu sa pireom od malina.Na kraju umijesati ostatak svjezih malina,staviti preko cokoladnog Moussa i Oper ostaviti 30 min u frizider.
Za vanilija mousse istopiti bijelu cokoladu i 120 ml slatkog vrhnja,med,ohladiti i dodati otopljen zelatin i Bourbon vaniliju.Ostatak slatkog vrhnja cvrsto umutiti sa prstohvatom soli i umijesati na 2 puta u istopljenu cokoladu.Staviti preko Moussa od malina i ostaviti preko noci u frizideru.
Sutradan skloniti obruc,preliti cokoladom istopljenom sa slatkim vrhnjem i ukrasiti svjezim malinama.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar