.
nedjelja, 19. lipnja 2016.
SASTOJCI
• Za formu od 24 cm
Za biskvitno tijesto
• 2 jaja
• 1-2 kašike vruće vode
• 50 g šećera
• 1 verćicu vanilješećera
• 75 g brašna
• 1/2 kašikicd praška za pecivo
Za fil
• 5 banana
• sok od 2-3 limuna
• 600 ml tečnog šlaga
• 2 vrećice šlagfixa
• 1 vrećica pudinga od vanilije
• 400 ml mlijeka
• 1 vrećica gelatina ili 6 listića
• 5 kašika šećera
Za čokoladnu masu
• 100 g šokolade
• 100 ml tečnog šlaga
• 1/2 vrećice gelatina
PRIPREMA
Jaja sa vodom umutiti i postepeno dodavati šećer i dalje čvrsto mutiti.Brašno sa praškom za pecivo dodati i polako umutiti.Staviti u jedan kalup od 24 cm i peći oko 15 minuta na 180 ° C.
Želatine potopiti u 5 kašika vode i ostaviti da nabubri.Puding skuhati sa 5 kašika šećera i malo prohladiti.U vrući puding dodati želatine , promješati dok se želatin ne istopi.Prekriti sa prozirnom folijom ( da se koža ne uhvati po puding u )i ostaviti da se puding ohladi.
Limun iscjediti i sok staviti u dublji tanjir ili zdjelu.Banane oguliti i potopiti ih u limunov sok ( da ne potamne ).250 ml tečnog šlaga umutiti sa malo šećera ( po želji ) i dodati 1 šlag fix i čvrsto umutit. Oko ohlađenog biskvita staviti jedan obruč.Premazati sa umučenim šlagom i redati paralelno cijele banane ( da se poslije dobije lijepi presjek od banana ).
Rest šlaga umutiti sa šlag fixom i dodati polako u pudingovu masu koja je počela da želira ( probati i po želji dodati šećera ).Prekriti preko banana i ostaviiti par sati u frižideru da se stisne.
Želatin potopiti u 2 kašike vode i ostaviti da nabubri.Čokoladu istopiti,dodati tečni šlag ( ne umućeni ) i pomješati.Želatin istopiti na laganoj vatri i dodati u mlaku čokoladnu masu . Pomješati,i preliti preko kolača.Ostaviti par sati u frižideru , ali sigurnije je preko noći.
Tortu sam ukrasila okolo sa čokoladnom folijom koju sam sama napravila , a gore sam isto ukrasila sa listićima od bijele čokolade i jednim exotičnim voćem koje se zove Physalis
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar