.

subota, 18. lipnja 2016.

Vanila kolac

Vanila kolac

Sastojci

9 belanaca
9 kas kristal šećer
9 kas brasna
1 ravna kasicica praska za pecivo
Krem od pudinga
3 kesice vanila pudinga
4 velike kasike kristal secera
900 ml mleka
150 g omeksalog putera
100 g secera u prahu ( ili secera po ukusu )
Slag preliv
500 ml tecnog vrhnja za slag
2 slagfixa
2 kasike secera u prahu
Fil od zumanaca
9 zumanaca
4 kasike kristal secera
100 g brasna
2 kesice Vanilin šećer Dolcela
900 ml mleka
150 g omeksalog putera
100 g secera u prahu
Priprema

1.

Miksirati belanca dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim , uz stalno miksiranje dodavati kasiku po kasiku kristal secera . Kada se sav secer potrosi i kada se dobije cvrst i sjajan sam dodati u par navrata brasno prosejano sa praskom za pecivo ( brasno moze i direktno da se seje na sam ) . Pazljivo umesati brasno vodeci racuna da se dobro sjedini sa umucenim samom . Sipati smesu u tepsiju koju postaviti papirom za pecenje , velicina tepsije je 20 x 30 cm . Peci na 180 C oko dvadeset min . ili dok ne dobije testo rumenu boju . Pecenu koru ohladiti .



2.

Dok se kolac pece skuvati fil . Skuvati puding od vanile sa secerom pa ga staviti da se hladi , povremeno ga mesati u toku hladjenja da se ne uhvati korica po povrsini . Posebno miksirati omeksali puter sa secerom u prahu dok ne postane kremast . U ohladjeni puding prvo dodati par kasika putera pa mikserom dobri izraditi dok se ne sjedine , ponovo dodati par kasika putera u puding i ponovo miksirati i na kraju dodati ostatak putera pa miksirati dok se ne dobije fina , vazdusasta krema .

3.



Umutiti slag prema uputstvu , dodati krem fiks i kad je slag skoro umucen dodati secer u prahu . Staviti slag u frizider do upotrebe .



4.

Kada se kolac potpuno ohladio mokrom viljuskom napraviti ubode po kolacu a zatim ga preliti sa par kasika hladnog mleka .

Zatim kolac premazati filom od pudinga i putera , izravnati fil da bude iste debljine po celoj povrsini a zatim po filu naneti ohladjeni slag . Gotov kolac staviti u frizider na hladjenje ( najbolje ga je ostaviti preko noci ) pa sutradan seci i sluziti . Ukrasiti kolac po zelji .

5.

Ako ne volite fil od pudinga i ako nemate belanaca mogu se koristiti cela jaja . U tom slucaju od belanaca se pravi piskota a od zumanaca se kuva fil .

Nema komentara:

Objavi komentar