.
subota, 4. lipnja 2016.
PUSLICA TORTA!!! Ako volite puslice, onda ova torta ispunjava vaše želje… Lagana, nežna, bez trunke brašna…
Ako volite puslice, onda ova torta ispunjava vaše želje… Lagana, nežna, bez trunke brašna…
SASTOJCI
za tri beze korice:
• 9 belanaca
• 900 g šećera u prahu (obavezno prosejati!)
• 9 kašika limunovog soka
• 18 kašika ključale vode
• 3 x na vrh noža praška za pecivo (odokativno)
čokoladni krem:
• 9 žumanaca
• 3 jaja
• 12 kašika šećera
• 200 g čokolade
• 250 g maslaca
za šlag:
• 3 kesice belog šlag krema
• mleko za šlag
• ili umućuena slatka pavlaka
• rastopljena čokolada sa malo maslaca i ulja za ukrašavanje
PRIPREMA
1. Kao što rekoh u uvodnom izlaganju, sledeći put ću sigurno nešto izmeniti, a to je više jaja dodatih za fil, jer ga po mom ukusu nije bilo dovoljno za ove korice, a pekla sam u plehu dim. 35×25 cm.
Možda smanjiti količinu belanaca za korice, pa umesto po tri, staviti po dva belanca, u manjem plehu, ali svakako dodati i neko celo jaje za fil.
Ali zato su korice ispale odlične za moje prvo sušenje u divnoj, svemirskoj rerni. 😀
Najviše sam se plašila da ne ispadnu žilave i gnjecave.
2. Posle silnog istraživanja i konsultovanja, odustala sam od original recepta moje mame gde stoji da se 12 belanaca umuti sa 700g šećera i peče u tri korice na prevrnutoj šerpi od 7 l, obloženoj papirom.
A napravila sam ih po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/beze-kora-od-jednog-belanceta/ samo što sam povećala količinu.
Prah šećer dobro prosejte, može i pomoću cediljke, a količina je 100 g za jedno belance… izmerila sam (Polimka kaže jedna čaša od 2dl).
3. Sušiti ih jedan sat na 100C, opcija rerne: strujanje vazduha.
Besprekorno suve i hrskave.
Samo jedna napomena, a to nisam imala prilike da pročitam negde, čim se malo prohlade, obavezno odmah skinuti papir, veoma pažljivo i staviti na rešetku za kolače da se još koji sat dobro prosuše, a najbolje preko noći, kao što savetuje i Polimka.
U suprotnom mogu da se ovlaže sa donje strane, koja je na papiru.
4. Dobro umuti 9 žumanaca i 3 cela jaja sa 12 kašika šećera i staviti da se skuva krem na pari skoro sve vreme muteći. Pošto ovde ima malo belanaca, krem se brzo skuva, paziti da se ne prekuva i jaja zgrudvaju, pa dodati 200 g crne čokolade. Mešati dok se ne rastopi.
Ostaviti da se krem dobro ohladi, pa ga postepeno dodavati u prethodno penasto umućen maslac.
5. Sve dobro umešati i filovati korice, a odozgo premazati umućenim šlagom ili umućenom slatkom pavlakom, te ukrasiti rastopljenom čokoladom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar