.

utorak, 26. travnja 2016.

Havana torta


SASTOJCI
1 l mlijeka
250 g šećera
2 vanilin šećera
3 kesice želatine
10 kašika mlijeka
1 l slatkog vrhnja (slatka pavlaka)

  Krema:

U 1 l mlijeka staviti 250 g šećera i 2 vanilin šećera. Ostaviti da provri. 3 kesice želatine potopiti sa 10 kašika mlijeka i ostaviti da malo nabubri: skloniti prokuhalo mlijeko i dodati želatinu i izmješati da ne ostanu grudvice. Ostaviti da se to ohladi.Umutiti 1 l slatkog vrhnja, zajedno ga sjediniti sa mlijekom i dobro umutiti.

Presip:

300 g jadro keksa samljeti sa 100 g upženog šećera i 200 g oraha. Kremu od slatkog vrhnja podijeliti na 3 ista dijela. Jednu dublju šerpu obložiti prozirnom folijom i u nju slagati tortu. U šerpu sipati prvi dio kreme, presuti presipom, postupak ponavljati dok smjesa ne nestane. Zatim na vrhu šerpe poredati red plazme namočene u mlijeko. Šerpu s tortom prekriti folijom i ostaviti da se hladi 3 sata. Zatim je okrenuti na tacnu i ukasiti tortu po želji.

Umjesto plazma keksa, ja sam pekla koricu.

Kora:

3 bjelanjka i 3 kasike secera umutiti u cvrst snijeg. Zumanjke posebno umutiti, pa dodati smjesi sa bjelancima. Dodati 1 kasiku brasna, 3 kasike mljevenog keksa, 1/2 praska za pecivo i 2 kasike kakaoa. Smjesu pretresti u kalup za torte, oblozen papirom i peci oko 15 minuta na temp. od 180°C

Nema komentara:

Objavi komentar