.

srijeda, 27. travnja 2016.

Seljački hleb



Sastojci

Sastojci za hleb:

450 g brašna
1 1/2 kašičice soli
2 g suvog kvasca
375 ml vode

Dodaci za hleb 1 verzija:

80 g suvih brusnica
25 g semenki suncokreta
25 g semenki bundeve
40 g krupnije sečenog blanširanog badema

Dodaci za hleb 2 verzija

korica od 2 limuna
1 puna kašika sitno iseckanih listića ruzmarina
100 do 150 g izrendan Gruyere sir.

 
Priprema

1.
U veću zdelu sipati brašno,so i kvasac i sve dobro izmešati, dodati vodu i sa drvenom varjačom izmešati da dobijete vrlo lepljivo testo. Pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da fermentira od 12 do 18 sati.
Ovo je najbolje uraditi uveče i ostaviti testo da raste preko noći.
Sastojke koje sam ovde napisala su vam za osnovni hleb, koji se ne mesi.

2.
Pre nego što dodate vodu, dodati sastojke koje volite u testo, promešati i onda dodati vodu i sve dobro izmešati da dobijete retko,lepljivo testo.

3.
Kad je testo naraslo, uključiti rernu da se zagreje na 225°C i kad se rerna zagrejala staviti posudu sa poklopcem,u kojoj ćete peći hleb da se greje 30 minuta.

4.
Dok se posuda zagreva, isipati testo na radsnu površinu, koju ste dobro pobrašnili i oblikovati testo u kuglu,pomažući se sa brašnom, jer testo je izuzetno lepljivo.
Pokriti sa providnom folijom dok se posuda greje i kad se posuda zagrejala, izvaditi zagrejanu šerpu,otklopiti i pažljivo, da se ne opečete,spustiti oblikovano testo u šerpu.
Poklopiti  i vratiti nazad u rernu i peći 30 minuta, posle pola sata otklopiti i peći otklopljeno još 15 minuta.

5.
Pečen hleb pažljivo izvaditi iz posude i ostaviti na žici da se ohladi i kad se ohladi, iseći, premazati sa puterom i uživati u njemu.

Nema komentara:

Objavi komentar