.
četvrtak, 28. travnja 2016.
Vjerujem da ovaku sarmu još probali niste :)
Zapečena sarma ili sarma iz rerne. Kažu da je ovakva priprema sarme na Makedonski način. Sastojci za pripremu su isti kao kod klasične kuvane sarme samo se sama priprema malo razlikuje.
zapecena sarma
Sastojci:
700 gr mešanog mlevenog mesa
500 gr crnog luka
100 gr pirinča
50 ml ulja
1 kašika suvog začina
1 kašičica soli ili po ukusu, zavisno koliko je kupus slan
1 kašičica tucane ljute paprike, ko voli
1 kašika crvene, mlevene, slatke paprike
1 glavica kiselog kupusa
Priprema:
Luk sitno iseckati ili samleti pa staviti sa uljem i suvim zalinom da se prodinsta.
Kada se luk dinstao nekih 15 minuta, dodati mleveno meso, malo vode i opet malo dinstati.
U drugu šerpu stavimo pirinač i nalijemo vode pa ostavimo da se kuva 10 – 15 minuta.
Taman dok nam se meso izdinsta.
Mesu dodamo začine i opet malo dinstamo.
Pirinač procedimo i dodamo mesu pa sve sjedinimo.
Kupus operemo, odvojimo listove i isečemo žilice, ako su nam listovi preveliki presečemo ih tu gde je žilica i nju odstranimo.
Stavljamo kašikom na početak lista smesu od mesa pa preklopimo od dole malo preko mesa, pa malo sa leve strane i malo sa desne i onda urolamo sve zajedno.
Slaćemo u pouljenu keramičku ili vatrostalnu tepsiju gusto, jednu do druge, da jedna drugu drže, da se ne odmotaju.
Nalijemo vode pola tepsije, poklopimo poklopcem ili alu folijom i stavimo da se peče na 180 stepeni nekih sat vremena.
Posle sat vremena skinemo poklopac, pogledamo koliko ima vode ako je potrebno dolijemo.
E sad, neko stavlja zapršku, a neko ne.
Ako stavljate onda 100 ml ulja zagrejete i stavite kašiku brašna, malo mešate pa kašiku crvene, mlevene paprike i opet mešamo par minuta.
Tom smesom prelijemo papriku pod uslovom da ima vode u tepsiji do pola.
Druga vrsta zaprške je kašika brašna, kašike mlevene crvene paprike i čaša vode se razmute i prelije se preko sarme.
Ostaviti tako još 30 minuta da se peče, da bi se i sarmice odgore malo zapekle.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar