.

srijeda, 1. lipnja 2016.

pohovani punjeni patlidzani



Sastojci
3 patlidzana srednje velicine
10-tak listova svjezeg bosiljka
100 gr rikota sira
160 gr rendane mozzarele
60 gr rendanog parmezana
so,1 jaje
za pohovanje
3 jaja,so
brasno
krusne mrvice
ulje za przenje
umak
1 glavica luka
2 cena bijelog luka
40 ml kvalitetnog maslinovog ulja
1 konzerva sjeckanog paradajza
2 kasike koncentrata paradajza
1/2 kasicice origana
1/2 kasicice bosiljka
so,biber
1/4 kasicice secera

Priprema
1.
Patlidzane oprati i isjeci na tanke kriske,poredati na kuhinjski papir i posoliti sa obje strane.Ostaviti da odstoje 30 min,zatim ih dobro posusiti kuhinjskim papirom.U zdjelu staviti rikotu,rendanu mozzarelu,parmezan,nasjeckane listove bosiljka,jaje i so i izmijesati.Na jednu krisku patlidzana staviti kasiku fila na sredinu,poklopiti drugom kriskom patlidzana (kao sendvice) i blago pritisnuti da se fil rasporedi.Redati na pleh na papir i staviti 30 minuta u frizider.
2.
u medjuvremenu pripremiti umak.U serpicu staviti ulje,dodati nasjeckan luk i bijeli luk,prziti par minuta,zatim dodati sve ostale sastojke i kuhati na laganoj vatri poklopljeno 30 minuta.
3.
U serpi zagrijati ulje za przenje.Uzeti 3 posude,u jednu staviti brasno,u drugu mrvice a u trcu viljuskom kratko umutiti jaja i malo ih posoliti.Patlidzan sendvice valjati prvo u brasno,pa jaja pa mrvice pa ih onda uvaljati opet u jaja pa u mrvice (duplo pohovanje).Prziti u dubokom ulju da porumene.Vaditi na kuhinjski papir i sluziti toplo uz umak od paradajza i po zelji neko meso.

Nema komentara:

Objavi komentar