.
srijeda, 1. lipnja 2016.
Sastojci
recept 1
10 g želatine u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
100 g fruktoze ili meda
20 ml voda za fruktozu (ako koristite med ne treba)
1 kasika glicerin
900g šećera u prahu (prosejanog)
recept 2
500 g ratluk
500 g šećera u prahu (prosejanog)
po potrebi niseste (skrobno brasno)
recept 3
30 g želatine u prahu
80 g voda za zelatinu da nabubri
85 g voda
140 g svetli med
250 g secer
1 kg šećera u prahu (prosejanog)
Koristili smo
Vanilin šećer
Priprema
1.
RECEPT 1 :
ovo je recept za ticino masu ali umesto fruktoze moze da se iskoristi i med. Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu stavite u šerpicu i prelite isto sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabrubreli žilatin. Promešajte. Ako umesto fruktozu koristite med ne treba vam voda kao za fruktozu. Med stavajmo u serpicu i zagrevamo ali nma potreba da provri. ostali koraci u pripremu su isti. U vanglicu stavite 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preročite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. Ako su vam u startu ruke mnogo ulepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mešenjem fondana. ovaj fondan mozete bojiti i cuvati dugo vreme u frizideru, ali najbitno od svega je da ga dobro umoteta da se ne bi osusio.
Moze da se koristi za prekrivanje torte i za izradu figure od najproste do slozenije
2.
RECEPT 2 :
U vanglu stavimo ratluk i secer u prah i sve to fino umesimo do finu homogenu masu. Ovu masi isto mozemo da bojimo. Moze da se koristi za prekrivanje torte i za izradu neke prostije figure
3.
RECEPT 3 :
Zelatinu i 80 g vodu ostavlamo da nabubri. Za to vreme u serpicu stavjamo ostalu kolicinu vode , med i secer da provri. Cim prvri sklonimo sa vatre i dodalemo zelatin. Mutimo ovo sa mikserom prvo na slabu brzinu a posle na jacu dok ne dobije penastu strukturu. Ustvaru ovako se izradjuju marshmallow bonbone. u ovu smesu polako dodalemo secer u prah sve dok ne dobijemo fondan smesu.
Ova masa je dobra za izradu figurica i za prekrivanje torti
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar