.

srijeda, 31. kolovoza 2016.

JAFFA TORTA





SASTOJCI
Biskvit
• 7 jaja
• 5 žlica šećera
• 7 žlica mljevenih oraha
• 7 žlica brašna
• 1 prašak za pecivo
• 1/2 žlice ulja
• sok jednog limuna

Krema 1 – Tamna krema
• 2 dcl mlijeka
• 200 g šećera
• 150 g čokolade (za kuhanje)
• 200 g mljevenih oraha
• 250 g maslaca (ili margarina)

Krema 2 – Bijela krema
• 1/2 l mlijeka
• 150 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 1/3 gustina od 200g (oko 60-70g gustina)
• 2 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)

Glazura
• 3-4 žlice ulja
• 200 g čokolade



Još potrebno
• 2 kutije jaffa keks
• 3-4 naranče-sok (za natopit biskvit i kekse)

PRIPREMA
Biskvit:
Ugrijat pećnicu na 160°C.
Odvoji žumanjak i bjelanjak.
Bjelanjak ulupat u čvrsti snijeg .
Žumanjke smiksat sa šećerom, dodat orahe, brašno s praškom za pecivo, ulje i sok limuna, dobro promiksat i kašikom dodat bjelanjke, smjesu sjedinit i ulit u kalup (26cm) u koji ste stavili papir za pećenje i peć na 160°-170° oko 45min. (zagrijte pećnicu prije !!! )
Provjerite čačkalicom jel gotovo.
Hladan biskvit prerezat dva puta (da dobijete 3 komada)

Krema 1 (Tamna krema)
Mlijeko, šećer i čokoladu kuhat na laganoj vatri dok se ne rastopi čokolada, u to (vruće) dodat orahe i ostavi kremu da se OHLADI.
Ako vam se HLADNA krema učini prerijetka dodajte još oraha.
Maslac malo slupat mikserom i dodat ga u hladnu kremu ..sve dobro promiješat.

Ovu kremu mažemo u tortu i oko cijele torte …tako da vodite računa koliko kreme stavljate u tortu (dovoljno je na svaku koru po 3 -4 pune žlice) jer vam mora ostat dovoljnu za namazat cijelu tortu izvana.

Krema 2 (Bijela krema)
Stavit kuhat oko 3,5 dcl mlijekašećer i van-šećer, a u ostatak mlijeka (1,5dcl), dodat gustin i dobro promiješat mikserom da ne ostanu grudvice.
kad mlijeko provrije dodat, smjesu gustina i mlijeka i na laganoj vatri , uz stalno miješanje (ja to radim mikserom) kuhat dok ne provrije (odprilike vam treba minut -dva) .
Kremu ohladit !!!!! (dok se krema hladi koji put je promiješajte)
Slatko vrhnje ulupat u čvrsti šlag i dodat u HLADNU kremu.

Glazura:
Ulje i čokoladu rastopit na laganoj vatri prelit preko cijele torte.
Tortu prije prelivanja glazurom dobro ohladite.

Još:
Iscijedit sok od naranči i svaku koru prije nego namažemo kremom natopit narančinim sokom i svaki keks prije stavljanja na tortu umočit u sok od naranče (stranom na kojoj je biskvit)

Slaganje:
1. Biskvit ( natopit sokom od naranče)
2. tamna krema
3. jaffa keksi
3. bijela krema
4. biskvit (natopljen narančom)
5.tamna krema
6. jaffa keks
7. bijela krema
8. biskvit (natopljen naranča sokom)
9. cijelu tortu premazat tamnom kremom
10. prelit čokoladnom glazurom

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar