.

subota, 27. kolovoza 2016.

KAJMAK BAKLAVA – JEDAN STARI DOBRI DESERT KOJI PADA U ZABORAV

KAJMAK BAKLAVA

Sastojci
300 gr gotovih jufaka
3 jaja
150 gr griza
200 gr slatkog kajmaka
60 gr secera
malo kore i soka od limuna
100 gr putra
ZA AGDU
400 gr secera
4 dcl vode
Priprema
1.
Prvo da razjasnimo slatki kajmak….to je kajmak koji se skida sa ukuhanog mlijeka.
Ja sam koristila mlijeko sa 3,5% masnoce i u njega dodala slatko vrhnje od 38% kuhala nalaganoj vatri…dok se ne pojavi deblji sloj kajmaka….pustim da se ohladi, skinem kajmak pa ponovim postupak kuhanja 3-4 x

2.
Kod mene je bili 8 listova jufaka, koje sam prepolovila.
Putar otopiti na laganoj vatri, za premazivanje jufaka.

3.
U dubljoj posudi umuti fil od kajmaka, secera, griza i zumanjaka…bjelanjke umutiti u svrst snijeg i dodati u smjesu sa kajmakom.



4.
Sve dobro sjediniti.



5.

Tepsiju premazati istopljenim putrom i poceti slagati.
Na dno tepsije staviti 7 jufaka, svaku premazati istopljenim putrom

6.
pa premazati filom, ponoviti postupak jos jednom i na kraju opet 7 jufaka.
Kad se jufke izrezu u velicinu tepsije, ostane viska, taj visak sam stavljala u sredinu, da bi bilo po 7 redova….

7.
Baklavu izrezati, ostrim nozem, premaati putrom i peci na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju, ako je T jaka, smanjiti malo pece se oko 35-40 min

8.
Za agdu staviti vodu i secer da provrije, kad pocne vriti, treba da vrije 3 min..

9.
Pecenu baklavu ostaviti da se malo ohladi….zaliti mlako na mlako, ne vruce ili hladno
Dobro je ohladiti prije jela

Posluživanje
U fil se moze staviti grozdjica, ali posto moji ne vole, ja i ne stavljam
Tepsija u kojoj sam pekla je 32×22
Ja sam koristila 1½ l mlijeka 3,5% masnoce i ½ l slatkog vrhnja 38%

Nema komentara:

Objavi komentar